Clauze abuzive OTP


Primii pasi litigiu OTP




Singura cale de a inlatura clauzele abuzive din contractele de credit OTP sau ale altei banci este prin invocarea in instanta a legislatiei protectiei consumatorului. 


De la aparitia Noului Cod Civil si a Noului Cod de Procedura Civila (NCPC), toti clientii OTP pot da banca in judecata in localitatea de domiciliu. Acest lucru este un avantaj deosebit pentru clientii OTP care pana acuma erau legati de mana cu clauza abuziva a competentei teritoriale a instantei din Bucuresti.


Exista doua cai pentru rezolvarea litigiului in instanta, si nici una nu exclude pe cealalalta, in multe cazuri se merge pe ambele variante, in acelasi timp, sau dupa ce nu s-a reusit cu prima varianta, se incearca a doua:


1. Depunerea unei petitii la CJPC / ANPC local

2. Actionand banca OTP in instanta direct - personal


Cea mai productiva cale pana acuma a fost prima optiune, vedeti marja 2.91% stabilita de instantele din ALBA. Din pacate nu toate ANPC local sunt competente in materia clauzelor abuzive din contractele de credit bancar. Cele mai bune rezultate in procesele contra OTP au avut-o pana acuma CJPC din judetele BRASOV, MURES si SIBIU. Rezultatele obtinute prin sentintele definitive si irevocabile expuse in sectiunea JURISPRUDENTA sau link direct aici catre pagina noastra flickr unde sunt expuse in format JPG toate sentintele.

 https://www.flickr.com/photos/antiotp/sets/


1. Prin Comisariatele Regionale/Judetene sau CPCM Bucuresti


1.1. Depunerea unei petitii la ANPC local

Prin formularea unei plangeri la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) de care apartineti, in urma careia cereti sa se constate clauzele abuzive si sa se sanctioneze Banca printr-un proces verbal de constatare  (PVC). Contractele de credit OTP contin cel putin 20 de articole (art.) inserate cu clauze abuzive. Va trebui sa va concentrati pe cele mai importante, insa nu uitati ca OTP s-ar putea sa va abuzeze iarasi peste 5 ani, de aceasta data cu invocarea altor clauze abuzive. In consecinta, enumerati-le pe toate, nu aveti ce pierde decat cateva minute in plus de scris.


1.2. PVC intocmit de catre ANPC si trimis catre instanta

Comisarii ANPC intocmesc un PVC de constatare a clauzelor abuzive. Este important sa stiti in ce zi se intocmeste acest document, ca apoi sa puteti aproxima data aparitiei litigiului pe portalul just.ro. Intrebati la banca si la ANPC si daca aveti noroc, poate aflati momentul descinderii comisarilor la filiala locala a bancii.


1.3.1. PVC contestat in instanta de OTP

Un PVC poate fi contestat in instanta la 15 zile de la intocmire (cam 20 de zile in realitate) si in consecinta peste o luna va aparea pe portalul instantei primul proces in acest litigiu la http://portal.just.ro/ Aici nu va fi mentionat numele Dvs., si veti sti doar ca acesta este procesul de care sunteti interesat doar calculand cate zile au scurs din momentul intocmirii PVC-ului si pana la momentul aparitiei acestui prim proces. Intrebati si de la comisarul care v-a intocmit PVC-ul de numarul dosarului.

Pe portal va aparea un proces cu urmatoarele caracteristici:

Obiect dosar: Plangere contraventionala (sau Anulare P.V.C)

Parti: OTP BANK ROMANIA SA : Petent

         ANPC local : Intimat

Acest proces va fi una cu natura mixta, deoarece pe de o parte OTP va contesta legalitatea PVC-ului, iar pe de alta parte ANPC va incerca sa valideze PVC-ul adica sa dovedeasca ca exista clauze abuzive in contractual de credit din litigiu. 


1.3.2. PVC necontestat in instanta de OTP

In unele cazuri OTP nu contesta aceste PVC-uri, si merge mai departe doar prin procesul in care este chemat in judecata de catre ANPC local.

Pe portal va aparea un proces cu urmatoarele caracteristici:

Obiect dosar: Constatare (clauze abuzive) 

Parti: ANPC local : Reclamant

         OTP BANK ROMANIA SA : Parat

Acest proces este de fapt procesul in sine in care se cere constatarea clauzelor abuzive de catre ANPC local. Comisarii au la indemana timp de 6 luni ca sa trimita un PVC catre instanta, dupa care acesta se prescrie. In realitate ei vor trimite dosarul catre instanta in vreo 2 luni si in consecinta procesul de mai sus va aparea pe portalul instantelor de judecata la vreo 3 luni de zile de la momentul intocmirii PVC.


1.4. Depuneti Cerere de Interventie in Interes propriu

In ambele cazuri, 1.3.1./ 1.3.2., in momentul in care acest dosar  apare pe portalul instantelor, depuneti o cerere de interventie in interes propriu (gasiti model pe net). Procesul lui RUS din Alba, cu marja de 2.91%, sentinta caruia este expus aici https://www.facebook.com/media/set/?set=a.356048827771946.80635.340274549349374&type=3 a fost castigata prin aplicarea acestei metode, varianta 1.3.1. Conform Legii “Micii reforme” in justitie, cererea de interventie va putea fi decisa in camera de consiliu, inaintea primului termen si trebuie sa aiba toate informatiile pe care o trimitere in judecata ar trebui sa o contina. NU asteptati primul termen ca sa depuneti aceasta cerere. In consecinta se poate intervene si cu avocatul personal in proces si sa se sustina temeinicia procesului verbal incheiat de ANPC. Cel mai bine este sa fie sustinut ANPC-ul cu avocatul personal, in acest fel fiind asigurat faptul ca drepturile consumatorului sunt cu adevarat aparate


1.5. Cerere de preschimbare a termenului de judecata

Dupa ce sunteti acceptat ca si terta parte in proces (cererea de interventie in sine se va discuta pe fond de fapt, dar in principiu se va decide in aceasta faza), daca vedeti ca instanta a decis un termen nesimtit de lung, depuneti o cerere de preschimbare termen. Daca aveti noroc, cererea Dvs va fi acceptata. Gasiti model pe net.


1.6. Conciliere directa cu OTP

Cu totul ca acest pas ar trebui sa fie primul, si deci ar fi trebuit inclus la topul listei, Dir 93/13 CEE nu obliga consumatorul pagubit prin clauze abuzive sa recurga la mediere, insa judecatorii incompetenti ar putea sa nu tina cont de acest lucru. In consecinta acest pas este facultativ. Trimiteti o invitatie la conciliere directa catre OTP, ce o depuneti dosar(e) ca si dovada faptului ca ati incercat sa stingeti litigiul. Gasiti pe net modele de Invitatie la conciliere directa. Nu va stresati, banca nu o sa apara, dar fiti pregatit sa aveti in scris care sunt cerintele Dvs, in cazul in care totusi OTP apare la conciliere.

IMPORTANT: in ziua in care era programata concilierea directa scrieti un PVC in care specificati daca s-au prezentat sau nu, cu martor semnatar.


2. Actionand banca in instanta direct-personal


2.1. Chemarea OTP in judecata

Trebuie sa aveti un avocat langa Dvs. daca decideti sa dati piept cu banca de unul singur. DA, au fost cazuri in care clientii au castigat procese de unul singur contra unei banci, dar in toate cazurile au consultat avocati sau au avut ceva cunostinte juridice minimale. Cu totul ca pe baza informatiilor prezentate pe site-ul nostru, citind toate sentintele definitive si irevocabile, ati putea teoretic sa invingeti banca de unul singur, aveti sansa mare de a face ceva gresala de pilotaj pe drum si sa iesiti in decor. Considerati aceasta cursa ca pe un raliu antiOTP si aveti nevoie de un jurist copilot care sa va dea unghiurile de abordare la fiecare cotitura (termen). Nu va faceti iluzii cu avocatul, o sa va taxeze si prea multe nu o sa va zica. Insa daca va prezentati cu temele facute, cu informatiile culese de pe acest site, si altele care vin in apararea clientului bancar pagubit, atunci si un avocat-ucenic ar trebui sa fie de ajuns. Luati insa unul cat mai bun, sa nu aveti batai de cap in urmatorii 2-4 ani pana cand va tine procesul si primiti decizia definitiva si irevocabila. Oricum, taxa de avocat o veti recupera de la banca pana la urma intr-un tarziu.


2.2. Cerere de preschimbare a primului termen de judecata

idem cu punctul 1.5.


2.3. Conciliere directa cu OTP

Idem cu punctul 1.6.


In speranta ca pasii descrisi mai sus, cu legislatia de pe pagina anterioara si practica judiciara prezentata pe acest site si pe pagina noastra facebook, va vor ajuta sa va recastigati drepturile care v-au fost incalcate de banca OTP sau oricare alta banca. Pasii sunt identici in cazul altor banci, doar ca clauzele abuzive sunt putin diferite.

Pentru mai multe informatii contactati-ne prin email prin pagina contact sau vizitati-ne pe facebook / flickr / scribd.   

Acum si pe facebook: http://www.facebook.com/antiOTP

Va dorim succes,

By Grupul antiOTP